Diabetul de tip 2 este predominant in Marea Britanie, cu aproximativ 4 milioane de persoane care traiesc cu aceasta afectiune. Exista numeroase moduri de a controla diabetul, dieta jucand un rol esential.

Diabetul de tip 2 este o afectiune comuna care determina cresterea nivelului de zahar (glucoza) din sange. Scopul tratamentelor pentru diabet este stoparea zaharului din sange de la cresterea peste limitele normale. Nivelul ridicat al glicemiei poate determina complicatii care ameninta viata bolnavilor, cum ar fi leziuni ireversibile ale unor parti ale corpului, inclusiv ochii, nervii, rinichii si vasele de sange. Exista insa un remediu simplu care poate ajuta la atenuarea riscurilor si anume ceaiul.

Ceaiul este esential in dieta zilnica a persoanelor cu diabet. Bautura calda aduce o multime de beneficii pentru sanatatea persoanelor care traiesc cu diabet zaharat de tip 2, dar si in ceea ce priveste prevenirea acestei boli.

Potrivit Diabetes.co.uk beneficiile sunt:

  • Mentinerea tensiunii arteriale sanatoase
  • Prevenirea formarii cheagurilor de sange
  • Imbunatatirea sensibilitatii la insulina
  • Reducerea riscului de boli cardiovasculare
  • Reducerea riscului de aparitie a diabetului de tip 2
  • Reducerea riscurilor de aparitie a cancerului

Cercetarile arata ca ceaiul baut fara lapte aduce cele mai multe beneficii. Tot in urma unui studiu s-a dovedit ca ceaiul negru si cel verde contin polifenoli care pot creste activitatea de insulina.

Ceaiul contine, de asemenea, proprietati de prevenire. Polifenolii sunt cunoscuti ca avand proprietati antioxidante care pot ajuta la protejarea impotriva inflamatiei si a cancerigenilor – factori determinanti ai diabetului zaharat de tip 2 si ai cancerului.

Consumul a trei cesti de ceai pe zi ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 cu 40%. Conform NHS, alte modalitati de a reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 și de a controla nivelul zaharului din sange includ:

  • Consumati o gama larga de alimente, inclusiv fructe, legume si unele alimente cu amidon, cum ar fi pastele
  • Reduceti consumul de zahar, sare si grasimi
  • Mancati regulat: mic dejun, pranz si cina
  • Activitatea fizica sa nu lipseasca. Un stil de viata cu activitate fizica ajuta la mentinerea greutatii, la reducere riscului de aparitie a hipertensiunii si a colesterolului.

 

Pentru persoanele care au diabet zaharat si care au si probleme cu greutatea se recomanda urmatoarele sfaturi privind dieta:

  1. Consumul de portii mici si dese.
  2. Adaugati grasimi nesaturate la alimentele pe care le consumati
  3. Adaugati lapte praf la cereale
  4. Consumati lactate

 

Articol preluat integral si tradus de pe Express.co.uk