Un vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat de Universitatea din Oxford, a declanșat un răspuns imun puternic la 1.077 de persoane implicate în studii. Revista științifică Lancet a publicat rezultatele extrem de promițătoare ale studiilor din faza I / II  și sunt speranțe că va fi  un vaccin sigur, eficient și accesibil pentru a ajuta la încheierea pandemiei. Studiul a provocat un răspuns al celulelor T în termen de 14 zile de la vaccinare și un răspuns al anticorpului în 28 de zile.

Chiar înainte de teste, au existat angajamente de furnizare a peste 2 miliarde de doze de vaccin către Regatul Unit, Statele Unite, Alianța Vaccinurilor Inclusive din Europa, Coaliția pentru Pregătirea Epidemiei, Alianța pentru Vaccine Gavi și Institutul Seric din India. În general, vaccinurile au nevoie de ani de zile pentru a se dezvolta, dar Universitatea din Oxford lucrează la proiectul lor actual într-un ritm fără precedent. Este unul dintre cele 140 de vaccinuri candidate Covid-19 enumerate de Organizația Mondială a Sănătății, potrivit The Guardian și mai multe sunt deja în testare avansată.

Datele arată că cea mai mare parte a vaccinurilor se află în stadiul pre-clinic al testării unde vaccinul este administrat animalelor pentru a vedea dacă declanșează un răspuns imun. 19 sunt în faza I de studii în care este administrat unui grup mic de oameni pentru a determina dacă este în siguranță. 11 sunt în faza a II-a unde vaccinul este administrat la sute de persoane pentru a evalua problemele de siguranță suplimentare, precum și dozajul. Ultima etapă este faza a III-a, în care avem trei candidați în prezent și implică mii de persoane care primesc vaccinul pentru a elimina orice temeri de siguranță finale, în special luând în considerare efectele secundare. Vaccinul de la Universitatea Oxford nu a avut reacții adverse periculoase, 70 % dintre participanții la studiu au prezentat o durere de cap sau febră, care pot fi gestionate cu paracetamol.

 

 

Infographic: How Close Is The World To A Coronavirus Vaccine? | Statista

 

Sursa Statista