Carmen Angela Mihai, Directorul executiv al Asociației Diabeticilor Prahova, spune că impactul pandemiei Covid 19 a fost şi este unul major, majoritatea pacienţilor diabetici reuşind destul de greu să îşi păstreze glicemia între limitele „normale” în această perioadă.

Lipsa medicamentelor, imposibilitatea de a comunica cu medicii pentru a trata alte eventuale afecţiuni asociate, teama de a ieşi din casă, chiar şi pentru activităţi simple care în trecutul apropiat nu presupuneau nici un risc, toate aceste lucruri au crescut nivelul de stres şi au afectat fragilul echilibru glicemic pentru care ne străduim în fiecare clipă a vieţii noastre”, a declarat Carmen Angela Mihai în interviul acordat portalului RoDiabet.

De asemenea, lipsa de mişcare  şi-a pus şi ea amprenta asupra valorilor glicemice. Chiar dacă ne-am mai obişnuit cu situaţia aceasta, trăim în continuare sub stres pentru că nu ştim cum vom putea să ne tratăm diabetul şi afecţiunile asociate fără a avea şansa unei consultaţii directe sau a unei internări pentru evaluarea stării de sănătate în perioada următoare”, recunoaște directorul executiv al asociației prahovene.

În această perioadă, care ne obligă să ne adaptăm rapid la mijloacele moderne de comunicare socială, legătura cu pacienţii  diabetici s-a ținut prin intermediul telefonului şi al Facebook. Spre surprinderea mea, m-au abordat şi persoane  mai în vârstă pe Facebook, care mi-au cerut sfaturi medicale ori mi-au semnalat lipsa unor medicamente pe care le foloseau în tratamentul diabetului. Le-am explicat că eu nu am pregătire medicală, sunt doar pacient cu 30 de ani de diabet tip1, le pot împărtăşi din experienţele mele, dar nu îi pot sfătui în privinţa tratamentului. Majoritatea diabeticilor erau interesaţi de alte tipuri de antidiabetice orale cu  care  s-ar putea înlocui medicamentele care nu se  mai găseau în farmacii. Din păcate acest lucru indică faptul că nu toţi pacienţii diabetici pot comunica la timp cu medicul diabetolog”, susține Carmen Angela Mihai.

Personal, am reuşit să obţin pe e-mail atât reţeta de la medicul diabetolog cât  şi reţeta de la medicul de familie, însă m-am prezentat la cele doua cabinete în luna martie pentru a stabili această modalitate pentru lunile care urmau. Am îndrumat la rândul meu pacienţii diabetici care mi-au cerut sfatul, să procedeze similar, dar din păcate  nu toţi bolnavii  cronici au posibilitatea de a folosi un calculator, imprimantă  sau telefoane moderne. Majoritatea persoanelor care au  în îngrijire copii diabetici au comunicat cu medicii diabetologi prin intermediul e-mailului pentru modificarea dozelor de insulină”, mai spune ea.

În ceea ce priveşte consumabilele pentru pompele de insulină, a luat legatura cu farmacia Institutului Păulescu, din Bucureşti, pentru posibilitatea de a putea intra în posesia lor fără fi necesară deplasarea personală. Am informat apoi Consiliul Judeţean Prahova şi Casa de Asigurări de Sănătate Prahova despre această problemă a pacienţilor care au sisteme de administrare subcutanată continuă a insulinei/ sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, dar am trimis şi o scrisoare către Ministerul Sănătăţii. Ulterior, Institutul Păulescu m-a informat oficial că putem trimite scanate  reţetele  pentru consumabile iar farmacia lor  va expedia produsele  prin curier fiecărui pacient, explică Carmen Angela Mihai.

În momentul declarării stării de urgenţă, Asociația Diabeticilor Prahova avea în derulare un proiect care are ca scop educarea pacienţilor cu diabet tip1, respectiv copii şi tineri cu vârsta maximă de 26 de ani. “Vom adăuga cu siguranţă şi partea de prevenţie în cadrul activităţilor proiectului nostru, care se va desfăşura de acum online, prin workshopuri culinare, consiliere psihologică, art terapie”, a concluzionat Directorul executiv al Asociației Diabeticilor Prahova.