Rezultate pozitive importante au fost anunțate din studiul clinic de fază III EMPEROR-Reduced la adulții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă, cu și fără diabet, de către Boehringer Ingelheim.

EMPEROR-Reduced și-a atins obiectivul primar, demonstrând superioritatea empagliflozin (10 mg) comparativ cu placebo în reducerea riscului compozit de deces de etiologie cardiovasculară sau spitalizare din cauza insuficienței cardiace, atunci când a fost administrat suplimentar terapiei standard. Per total profilul de siguranță a fost similar cu profilul de siguranță cunoscut al empagliflozin.

„Insuficiența cardiacă este o afecțiune cardiovasculară cronică comună dar gravă și produce o dizabilitate substanțială, în timp ce amenință viețile a milioane de persoane de pe glob”, a declarat Dr. Milton Packer, președinte al comitetului executiv al programului EMPEROR și academician distins în științe cardiovasculare în cadrul Centrului medical al Universității Baylor din Dallas, Texas, SUA. „Rezultatele studiului clinic EMPEROR-Reduced indică faptul că inhibitorii SGLT2 au potențialul de a deveni un nou tratament standard de îngrijire pentru această afecțiune, care poate fi un beneficiu suplimentar important față de tratamentele consacrate în acest moment.”

Insuficiența cardiacă este principala cauză de spitalizare în SUA și Europa, iar numărul de pacienți din Asia este, de asemenea, în creștere. Riscul de deces la persoanele cu insuficiență cardiacă crește cu fiecare internare în spital. Insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție redusă apare atunci când mușchiul inimii nu se contractă în mod eficient și inima pompează în organism mai puțin sânge comparativ cu o inimă care funcționează normal. Simptomele asociate cu insuficiența cardiacă, precum dispneea și oboseala, pot afecta calitatea vieții.

„Una din cinci persoane se poate aștepta să dezvolte insuficiență cardiacă în cursul vieții, astfel încât este foarte încurajator să vedem aceste rezultate pozitive din studiul clinic EMPEROR-Reduced, care demonstrează că empagliflozin îmbunătățește rezultatele privind insuficiența cardiacă”, a declarat Dr. Waheed Jamal, vicepreședinte corporativ și șef al departamentului de medicină cardiometabolică, Boehringer Ingelheim. „Ne face plăcere să comunicăm rezultatele complete și lucrăm fără încetare pentru a investiga modul în care empagliflozin poate îmbunătăți viețile persoanelor care trăiesc cu insuficiență cardiacă.”

Rezultatele complete ale studiului clinic EMPEROR-Reduced vor fi prezentate în cadrul unei sesiuni extraordinare din cadrul congresului Societății Europene de Cardiologie (ESC – European Society of Cardiology) pe 29 august 2020 și înaintate autorităților de reglementare în 2020, conform planificării. Un al doilea studiu clinic, EMPEROR-Preserved, explorează efectul empagliflozin asupra decesului de etiologie cardiovasculară sau a spitalizării adulților cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată – o arie fără opțiuni terapeutice aprobate. Rezultatele EMPEROR-Preserved sunt așteptate în 2021.

Studiile clinice EMPEROR fac parte din programul clinic EMPOWER, unul dintre cele mai ample și mai cuprinzătoare privind orice inhibitor de SGLT2, care explorează impactul empagliflozin asupra vieților persoanelor în întreaga gamă a afecțiunilor cardio-reno-metabolice.

Studiile EMPEROR (EMPagliflozin outcomE tRial in patients with chrOnic heaRt failure – Studiul clinic privind rezultatele cu empagliflozin la pacienții cu insuficiență cardiacă cronică) sunt două studii clinice de fază III, randomizate, dublu-orb, care investighează empagliflozin administrat o dată pe zi comparativ cu placebo la adulții cu insuficiență cardiacă cronică cu fracție de ejecție păstrată sau redusă, atât cu diabet, cât și fără diabet, care primesc tratamentul standard de îngrijire actual.

Despre programul EMPOWER

Boehringer Ingelheim a dezvoltat programul EMPOWER pentru a explora impactul empagliflozin asupra rezultatelor clinice cardiovasculare și renale majore într-o gamă de afecțiuni cardio-renale-metabolice. Afecțiunile cardio-renale-metabolice reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial și sunt responsabile pentru până la 20 de milioane de decese anual. Prin programul EMPOWER, Boehringer Ingelheim colaborează pentru a contribui la progresul cunoștințelor despre aceste sisteme interconectate și să creeze un cadru de îngrijire care să ofere beneficii integrate în ceea ce privește mai multe organe.10 Programul EMPOWER, alcătuit din nouă studii și un studiu cu dovezi din viața reală, subliniază angajamentul pe termen lung pentru îmbunătățirea rezultatelor pentru persoanele care trăiesc cu afecțiuni cardio-reno-metabolice. Cu peste 750.000 de adulți înrolați la nivel mondial in studii clinice, acesta este unul din cele mai ample și mai cuprinzătoare programe clinice desfășurate până în prezent pentru un inhibitor SGLT2.