În cazul persoanelor cu diabet de tip 2, alimentele pe care le consumă sunt foarte importante deoarece pot afecta nivelul glicemiei.

“Întrucât alimentele bogate în carbohidrați au cel mai mare efect atunci când vine vorba de creșterea zahărului din sânge, păstrarea controlului consumului de carbohidrați ce se află în alimentele pe care le consumați poate fi un mod de a gestiona nivelul glicemiei”, spune Vandana Sheth, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din America.

Scopul este de a preveni scăderea nivelul de zahăr din sânge și apariția complicațiilor care riscă să vă afecteze inima, ochii și sistemul nervos. Specialiștii recomandă că pentru a gestiona corect glicemia, trebuie o personalizare a planurilor de masa, să fie menținută pe termen lung și să includă baza alimentelor pe care o persoană le preferă.

 

Cum se calculează carbohidratii in regimul alimentar pentru diabet

“Dacă încercați un aliment nou și trebuie să evaluați numărul de carbohidrați, există câteva modalități simple de a face acest lucru. Puteți folosi pumnul pentru a estima o porție de 1 cană a unui aliment, cum ar fi fulgii de ovăz, iar palma este o estimare bună pentru o porție de 80 de grame de carne, carne de pasăre sau pește, de exemplu”, spune Sheth.

Se pot folosi și aplicații gratuite pentru telefon, cu care se poate scana o etichetă și astfel se poate afla imediat cantitatea de glucide (carbohidrați) dintr-un aliment.

Asociația Americană a Diabetului (ADA) spune că lista „glucidelor totale” de pe etichetele nutriționale este numărul la care ar trebui să fiți atenți atunci când numărați carbohidrații. Această cifră include cele trei tipuri principale de carbohidrați: amidon, zaharuri și fibre.

 

Carbohidrații din alimentele pe bază de cereale (pâinea, pastele, biscuiții)

Cerealele bogate în carbohidrați pot face parte dintr-o dietă favorabilă diabetului, atâta timp cât nu se exagerează. Optând pentru cereale integrale, bogate în fibre, ajută la senzația de sațietate și să prevenirea creșterii zahărului din sânge, deoarece durează mai mult timp pentru a fi digerate.

În 1/3 ceașcă de orez brun gătit sau paste din cereale integrale, patru până la șase biscuiți, o felie de pâine și jumătate de brioșă sunt aproximativ 15 grame de carbohidrați.

Cerealele integrale consumate la micul dejun sunt o modalitate excelentă de a vă începe ziua, dar pot avea un conținut ridicat de carbohidrați. În general, 1/2 cană de fulgi de ovăz simpli sau alte cereale fierte conțin aproximativ 15 grame de carbohidrați. Pentru cerealele uscate, aproximativ 15 grame de carbohidrați se găsesc într-o porție de 3/4 de cană. Laptele se adaugă numărului de carbohidrați; un pahar de lapte de 200ml conține încă 15 grame de carbohidrați.

 

Cantitatea de carbohidrați din legumele cu amidon (cartofi, porumb, mazăre)

Conform ADA, legumele fără amidon, cum ar fi broccoli, castraveți, salată și conopidă, conțin foarte puțini carbohidrați, prin urmare, au un efect redus asupra glicemiei, în timp ce legumele cu amidon sunt pot influența glicemia.

De exemplu, cartofii albi și dulci, porumbul, mazărea și dovleceii conțin aproximativ 15 grame de carbohidrați la 1/2 cană. Legumele fără amidon au în medie doar 5 grame de carbohidrați la 1/2 cană gătită sau 1 cană crudă și, deoarece o mare parte din acestea sunt fibre, una până la două porții vor satisface senzația de foame.

 

Cantitatea de glucide din fructe și lactate

Fructele sunt pline de substanțe nutritive și pot fi sănătoase, dar au și un conținut ridicat de zahăr. Bananele, merele, perele, mango, papaya, strugurii, smochinele, curmalele și stafidele sunt cele mai bogate în carbohidrați.

Furctele de pădure, pepenii, avocado și piersicile sunt alegeri cu un conținut scăzut de carbohidrați. Jumătate de măr sau banană, de exemplu, are 15 grame

de carbohidrați. Prin comparație, 1¼ cani de căpșuni oferă același număr de carbohidrați, potrivit Asociației Dietetice Americane.

Laptele, iaurtul și alte produse lactate sunt surse bune de calciu și alți nutrienți, dar trebuie calculate numărul de carbohidrași înainte de fiecare masa care conține și produse lactate. O cană de lapte sau iaurt cu conținut scăzut de grăsimi are aproximativ 15 grame de carbohidrați. Numărul de carbohidrați crește în iaurturile dulci fructate, astfel se recomandă citirea cu atenție a etichetelor.

Iaurtul grecesc simplu, fără grăsimi,este opțiunea perfecta, deoarece are aproximativ jumătate din carbohidrații pe porția de 100 de grame (3,6 față de 7,04 în iaurtul tradiționa) și conține mai multe proteine. Brânza are și ea un număr minim de carbohidrați, deci poate fi consumată fără probleme.

 

Carbohidrații din carnea de pasăre, pește și legumioase

Aceste alimente furnizează proteinele de care aveți nevoie pentru a vă alimenta corpul și conțin în general foarte puțini sau deloc carbohidrați. Pieptul de curcan prăjit și friptura nu conțin carbohidrați. Somonul și tilapia sunt, de asemenea, opțiunide pește fără carbohidrați, dar trebuie gătite corect, utilizând cele mai sănătoase tehnici pentru a găti aceste alimente: săriți peste tehnicile de gătit care adaugă carbohidrați, cum ar fi coacerea. Pentru a ține sub control caloriile și grăsimile se recomandă limitarea porției de carne consumată la o masă.

Leguminoasele, cum ar fi fasolea și lintea, oferă fibre și alți nutrienți importanți și sunt o sursă sănătoasă de proteine vegetariene, dar au carbohidrați care se pot adăuga dacă dimensiunile porțiilor rămân necontrolate.

Boabele de fasole conțin 15 grame de carbohidrați la 1/2 cană, potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică. Între timp, 1/2 cană de linte gătită are aproape 20 de grame de carbohidrați, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA. Soia bogată în nutrienți este o alegere cu conținut scăzut de carbohidrați, cu mai puțin de 10 grame de carbohidrați într-o porție de 1/2 cană.

Specialiștii spun că o dietă cu un control asupra cantității de glucide poate ajuta la echilibrarea acesteia pe parcursul unei zile. Nu există o recomandare anume

privind cantitatea de carbohidrați, ce este mai important este consumul cantitații potrivite de carbohidrați pe zi pentru fiecare persoană.

Se recomandă ca pacienții cu diabet tip 2 să fie conștienți cu privire la cantitățile de carbohidrați pe care le consumă și, de asemenea, să consulte medicul diabetolog atunci când e nevoie, iar astfel vor fi mai puțin vulnerabili la apariția complicațiilor.

Sursa: https://www.everydayhealth.com/hs/type-2-diabetes-management/count-carbs-pictures/