In acest articol vom descrie tipurile de diabet existente si analizele care ajuta la depistarea bolii, inclusiv procesele si rezultatele acestora. Aceste teste pot detecta din timp diferite forme ale diabetului, inclusiv tipul 1, tipul 2 si diabetul gestational.

Poate dura ceva timp pana la aparitia simptomelor diabetului, de aceea doar medicul specialist este capabil sa puna un diagnostic corect in urma unor teste medicale corespunzatoare.

 

Diabet zaharat de tip 2

Pentru a depista diabetul tip 2, medicii folosesc mai multe tipuri de analize. La o persoana cu aceasta afectiune, organismul produce insulina, dar nu o poate utiliza eficient. Urmatoarele teste sunt utilizate pentru diagnosticare:

 

Hemoglobina A1c

Unul dintre cele mai frecvente teste de diabet este testul A1c.

Rezultatele testului A1c indica nivelul mediu de glicemie al unei persoane pe parcursul a 3 luni. Daca acest nivel este mai mare de 5,7%, arata ca exista o cantitate constanta, neobisnuit de mare de glucoza in sange.

Un medic poate diagnostica diabetul numai pe baza rezultatelor unui test A1c. Cu toate acestea, singura forma de diabet pe care o poate detecta acest test este diabetul de tip 2.

 

Test de glucoza in plasma (FPG)

Acest test masoara glucoza din sange si necesita prelevarea probei de sange dimineata, iar persoana in cauza nu trebuie sa manance sau sa bea lichide cu cel putin 8 ore inainte de a fi testat. Acest test este utilizat pentru a detecta diabetul zaharat și pre-diabetul.

 

Testarea aleatorie a glicemiei

Un test aleator de depistare a glicemiei reprezinta o buna modalitate pentru ca medicii sa determine concentratia de glucoza in orice moment al zilei.

 

Diabet zaharat de tip 1

Diabetul de tip 1 poate fi dificil de diagnosticat. Se dezvolta atunci cand organismul nu produce suficienta insulina, un hormon de care are nevoie organismul pentru a stimula nivelul glicemiei.

Fara tratament, diabetul de tip 1 poate determina creșterea nivelului de zahar din sange al unei persoane. Tratamentul presupune injectarea insulinei.

Daca un medic suspecteaza aparatia diabetul de tip 1, va verifica daca persoana se confrunta cu simptomele specifice acestei boli, care pot include oboseala extrema si simptome asemanatoare gripei.

De asemenea, medicul poate recomanda urmatoarele teste:

FPG: Acest test de sange indică cat de bine organismul prelucreaza glucoza.

  • Test de toleranta orala la glucoza: Pentru acest test, o persoana va trebui sa nu manance cu cateva ore inainte, iar apoi sa bea o solutie care contine glucoza. Medicul specialist va masura apoi nivelul glicemiei in fiecare ora, timp de 3 ore.
  • A1c: Acest test poate indica nivelul mediu al glicemiei in ultimele 3 luni

 

Daca rezultatele nu sunt clare, medicul poate recomanda oricare dintre urmatoarele teste:

  • C-peptida: Pancreasul produce aceasta proteina alaturi de insulina. Nivelurile scazute de peptida C in sange pot sugera niveluri scazute de insulina.
  • Anticorpi anti-insulina: Acest test verifica prezenta proteinelor care distrug insulina.
  • Anticorpi anti-glutamat decarboxilaza: Medicii folosesc acest test pentru a verifica prezenta anticorpilor care pot distruge enzimele in celulele producatoare de insulina.
  • 2 anticorpi asociați cu insululinoma: Prezența acestor anticorpi poate indica, de asemenea, ca organismul ataca celulele care produc insulina.
  • Anticorpi citoplasmici cu celule insulare: Fundatia de Cercetare a Diabetului Juvenil estimeaza că 80% dintre persoanele cu diabet zaharat tip 1 au acest tip de anticorpi.
  • Transportul de zinc 8 (ZnT8): Acest test identifica anticorpi care ucid celulele beta producatoare de insulina.

 

Diabetul gestational

De obicei, medicii folosesc doua teste pentru a diagnostica diabetul gestational, care se dezvolta la femeile gravide.

 

Test de toleranta la glucoza

Se recomanda in saptamanile 24 – 28 de sarcina, testarea gravidelor pentru depistarea diabetului gestational.

Un rezultat de 135 miligrame pe decilitru (mg / dl) sau mai mare poate indica faptul ca organismul nu prelucreaza corect glucoza. Pentru a confirma un diagnostic de diabet gestational, medicul va recomanda un test oral de toleranta la glucoza.

 

Test de toleranta la glucoza pe cale orala

Acest test necesita ca femeia sa nu se manance timp de 8 ore si apoi sa dea o proba de sange. In continuare, ea va bea o substanta care contine glucoza, iar  apoi i se va preleva sange o data pe ora, timp de cel putin 2 ore.

Daca nivelul de zahar din sange ramane ridicat in toata aceasta perioada, acest lucru poate confirma aparitia  diabetului gestational.

 

 Testarea la domiciliu

Sunt disponibile si teste pentru masurarea glicemiei pe care oamenii le pot face acasa. Acestea sunt:

  • Benzi de testare pentru colectarea sangelui
  • Glucometru
  • Lancete (ace) pentru testarea prin inteparea degetului

Medicul specialist este cel care va analiza rezultatele si va stabili un diagnostic si un tratament corect.

 

Testarea cetonelor in urina

Cetonele sunt substante chimice care se formeaza atunci cand corpul nu produce suficienta insulina si este nevoit sa produca energie arzand din grasimile stocate.

Testul presupune colectarea unei mostre de urina, apoi introducerea benzilor speciale in proba luata, iar rezultatele vor indica prezența cetonelor.

Dacă nivelul cetonelor este moderat sau in exces, trebuie sa mers imediat la medic.

 

Interpretarea rezultatelor

Conform NIDDK (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases) urmatoarelele sunt  intervalele generale ale testelor pentru diabet care pot fi luate in considerare:

 

A1c

Normal: sub 5,7%

Prediabet: 5,7–6,4%

Diabet: 6,5% sau mai mare

 

GPB

Normal: 99 mg/dl sau sub

Prediabet: 100–125 mg/dl

Diabet: 126 mg/dl sau mai mare

 

RPG

Cand nivelurile sunt de 200 mg/dl sau mai mari, o persoana ar putea avea diabet.

 

Medicul specialist poate oferi mai multe informatii si recomandari despre testele pentru diabet. Majoritatea analizelor sunt teste de sange, desi si un test de cetone in urina poate indica, de asemenea, daca organismul produce suficienta insulina.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com