Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” de la Suceavași Centrul Județean Antidiabetic Suceava, cu sprijinul Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, desfășoară în această perioadă, la Suceava, o companie de educație  și prevenție dedicată diabetului. În cadrul acestei campanii specialiștii Centrului Județean Antidiabetic Suceava, condus de dr. Gabriela Crețeanu, au realizat o campanie de testare gratuită a glicemiei și informare privind riscurile și gestionarea corectă a diabetului, chiar în holul spitalului județean, peste 380 persoane find testate și consiliate în prinvința unui stil de viață sănătos.

Ziua Mondială a Diabetului se sărbătorește în fiecare an, în data de 14 noiembrie din inițiativa Federației Internaționale de Diabet iar în acest an, tema propusă este ”Diabetul și Familia”. În condițiile în care cifrele ne spun că 1 din 11 persoane la nivel mondial trăieste cu diabet, iar până în anul 2030 vor fi 522 milioane de oameni afectați de diabet, campaniile de testare și informare sunt cu atât mai importante.

În plus, zona Moldovei are una dintre cele mai mari incidențe ale diabetului la nivel național, 12,38% din populaţia adultă, de 20 – 79 de ani, suferind de diabet zaharat, o cifră cu 6,7% mai mare decât media la nivel național. Fără a da simptome specifice pentru o lungă perioadă de timp, diabetul poate fi diagnosticat relativ târziu. Chiar dacă există unele semne că lucrurile nu sunt în ordine, persoana afectată și familia nu realizează imediat ce poate fi. Ulterior, diagnosticarea unui membru al familiei cu diabet este percepută ca o catastrofă. Campaniile de educare și informare își propun să intervină exact aici: să depisteze cazurile în stadii incipiente, să explice persoanei afectate dar și familiei acesteia cum să acționeze în continuare pentru a gestiona în mod corect acest diagnostic.

În săptămâna dedicată diabetului, având ca tema anul acesta ”Diabetul și Familia”, Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, împreună cu Centrul Județean Antidiabetic Suceava și Federația Asociațiilor Diabeticilor din România – FADR au organizat un eveniment în holul spitalului județean de testare gratuită a glicemiei și de informare și conștientizare a amplitudinii acestei patologii atât de grave. La testare au participat 386 de persoane care au aflat valoarea glicemiei, li s-a stabilit prin măsurători antropometrice greutatea ideală și au primit informații, materiale tipărite și consiliere cu privire la stilul de viață sănătos. După testarea glicemiei, persoanele prezente au fost invitate la o masă sănătoasă”, a precizat dr. Gabriela Crețeanu, Șefa Centrului Județean Antidiabetic Suceava și coordonatorul întregii acțiuni.

Acest eveniment a fost unul care se aliniază misiunii și viziunii FADR, ce presupune prevenția primară a diabetului și conștientizarea cu privire la problematica diabetului în România. Tematica acestui an pentru Ziua Mondială a Diabetului este ”Diabetul și Familia”, gândită pentru a sublinia importanța acesteia, atât în comportamentele de prevenție ale diabetului, cât și în cele de management ale acestuia. Diabetul e o boala care vine pe neașteptate și nu ne întreabă pe niciunul dintre noi, însă cu suportul unei echipe multidisciplinare și cu sprijinul familiei poți trăi o viață aprope normală.  Ne bucurăm de prezența noastră aici și de deschiderea arătată de doamna dr. Gabriela Crețeanu, cât și de Spitalul județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava și suntem convinși că astăzi ne-am atins un obiectiv foarte important: acela  de a împărtăși cu persoanele prezente aici informații cu privire la ce înseamnă diabetul zaharat, cum se poate preveni și trata”, a declarat Cristina Petruț, Vicepreședintele FADR – Federația Asociațiilor Diabeticilor din România.

Campania de educație și testare este organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului și este dezvoltată și implementată din inițitiva Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava și Centrului Județean Antidiabetic Suceava, cu sprijinul Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.