Dacă ați respectat îndrumările generale cu privire la pacienții cu risc crescut de complicații dintre persoanele infectate cu COVID-19, știți că persoanele cu diabet se numără printre grupurile afectate. Oamenii cu vârsta mai ridicată de 60 de ani, împreună cu cei care au probleme respiratorii, hipertensiune arterială și boli de inimă, sunt de asemenea în această categorie.

Dacă aveți diabet, boala nu pare să vă crească riscul de a fi infectat, potrivit Asociaţiei Americane de Diabet (AAD). Acest lucru este aparent adevărat, chiar dacă cercetările, inclusiv o recenzie publicată în Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, arată că sistemele imunitare ale persoanelor cu hiperglicemie persistentă funcționează mai puțin bine. Cu COVID-19, adevărata problemă este că persoanele cu diabet sunt mai vulnerabile la complicații și se îmbolnăvesc grav odată ce sunt infectate, spune AAD.

„În China, unde au existat cele mai multe cazuri până acum, persoanele cu diabet au avut rate mult mai mari de complicații grave și deces decât persoanele fără diabet”, explică organizația în ghidul său online pentru COVID-19.

Un studiu preliminar, făcut pe 174 de persoane din Wuhan, China, a sugerat că persoanele cu COVID-19 și diabet, dar fără alte comorbidități, aveau un risc mai mare de pneumonie severă și inflamații, care contribuie la o progresie accelerată a COVID-19 și un prognostic negativ.

Un alt studiu, care a fost publicat în aprilie 2020 în Journal of Diabetes Science and Technology, a analizat 1.122 de persoane, aflate în 88 de spitale din 11 state americane, și a stabilit o legătură între diabet și un risc de patru ori mai mare de a muri din cauza COVID-19.

În plus, se pare că nu contează ce tip de diabet aveți. „Transmitem pacienților cu diabet de tip 1 sau de tip 2 că, astăzi, nu există informații care să spună dacă pacienții cu tipul 1 au un risc mai mare în comparație cu tipul 2 sau invers”, spune Katherine Araque, directorul secţiei de endocrinologie de la Institutul de Neuroştiinţe Pacific din Santa Monica, California.

 

Înțelegerea COVID-19 și a simptomelor sale Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de viruși care provoacă boli, inclusiv răceala comună, dar și boli mai severe, precum sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS); sindrom respirator acut sever (SARS); și COVID-19, care a devenit cunoscut pentru prima dată la sfârșitul lui 2019 în timpul unui focar în orașul Wuhan din provincia Hubei din China și de atunci s-a transformat într-o pandemie. În prezent, nu există niciun vaccin sau tratament pentru coronavirusul care provoacă COVID-19.

Simptomele obișnuite ale COVID-19 includ febră, oboseală, tuse uscată, dureri, congestie nazală, secreţii nazale, dureri în gât și diaree, relatează OMS. Unele persoane infectate nu au deloc simptome, dar totuși pot răspândi virusul.

Pentru majoritatea oamenilor boala este ușoară, iar aproximativ 80% dintre cei infectați se recuperează de la COVID-19 fără a avea nevoie de spitalizare sau tratament special. Cu toate acestea, aproximativ 1 din 5 persoane infectate se îmbolnăvesc grav, prezintă dificultăți de respirație și necesită îngrijiri spitalicești. În timp ce estimările pentru rata de deces variază, chiar și la o estimare scăzută de 1%, COVID-19 este de 10 ori mai mortal decât gripa sezonieră, spune Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, după cum a raportat CNBC.com.

Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, OMS vă sfătuiește să solicitați asistență medicală. Rămâi acasă și cheamă-ți medicul. Nu mergeți la urgențe decât dacă aveți o urgență medicală, caz în care ar trebui să sunați la 112, recomandă CDC. Agenția descrie semnele unei urgenţe pentru COVID-19 la adulți ca dificultăți de respirație, durere persistentă sau presiune în piept, confuzie și buze sau față albăstrui.

 

 1. Urmați orientările CDC

„Știm că ar trebui să respectăm orientările CDC cu privire la simptome și când să testăm, indiferent de diagnosticul de bază al diabetului”, spune Araque. Aceste orientări includ:

 • Curățați-vă de multe ori mâinile cu săpun și apă caldă sau cu produse de igienizare care au cel puțin 60% alcool;
 • Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate;
 • Evitați contactul strâns și exersați distanțarea socială (rămânând la o distanță de cel puțin 6 metri);
 • Acoperiți-vă gura atunci când tuşiţi sau strănuturi cu un şerveţel (apoi curățați-vă mâinile!);
 • Curățați și dezinfectați zilnic suprafețele atinse, iar cele murdare imediat;
 • Rămâneţi acasă dacă sunteţi bolnav;
 • Separați-vă de ceilalți dacă ați fost diagnosticat cu COVID-19 sau credeți că îl aveți;
 • Purtați o mască de unică folosinţă în aer liber;
 • Apelați la asistență medicală cu excepția cazului în care aveți o urgență medicală.

 

 1. Păstrați-vă curate și dezinfectate consumabilele și echipamentele pentru tratamentul diabetului

„Sfătuim pacienții noștri să păstreze igiena la domiciliu, să se spele pe mâini”, spune Araque. „Pentru pacienții cu diabet zaharat, este important să se spele bine pe mâini înainte de a administra insulină sau medicamente injectabile.” De asemenea, ar trebui să folosească săpun și apă pentru a curăța zonele de pe corpul în care își injectează medicamentele. De asemenea, avertizează pacienții să nu împartă ace sau stilouri și să arunce acele în siguranță.

 

 1. Asiguraţi-vă că aveţi în casă medicamentele necesare, dar şi stocuri suplimentare

„Vrem să ne asigurăm că acei pacienți au toate medicamentele necesare, nu numai medicamentele pentru tratarea diabetului, ci și medicamentele pentru tratarea hipoglicemiei”, spune Araque. Sfătuiește să aveți comprimate suplimentare de glucagon sau glucoză în cazul în care glicemia scade prea mult. Persoanele care iau insulină ar trebui să aibă stilouri de rezervă (sau seringi și flacoane), dacă este nevoie, și benzi de cetonă suplimentare. „Contactează-ți asigurătorul sau furnizorul de diabet pentru a-ți crește alocarea de consumabile”, recomandă Melissa Young, farmacist la Școala de Medicină a Universității din Utah, Salt Lake City și purtător de cuvânt al Asociației Specialistilor în Îngrijirea Diabetului și Educație. „Nu doriți să rămâneți fără senzori de monitorizare continuă a glucozei sau tuburi de pompare. Dacă pompa dvs. Se strică, apelul către producător va fi de obicei primul pas. Dacă un glucometru funcționează defectuos, există un număr pe spatele glucometrului, încercați mai întâi la acela. De obicei, asistența producătorului este disponibilă pentru a vă ajuta cu întrebările privind glucometrul. ” În ceea ce privește cât de mult ar trebui să vă aprovizionați: „CDC recomandă o perioadă de 14 zile de auto-carantină pentru oricine este expus la coronavirus, astfel încât să fiți în siguranță, spune Dr. Young.

 

 1. Vedeţi care sunt măsurile care ușurează obținerea acelor provizii suplimentare

Dacă sunteți îngrijorat de posibilitatea sa nu va puteti lua reţeta la timp, consultați-vă furnizorul. „Acum că a fost declarată o urgență națională, mulți asigurători au indemnizații crescute pentru numărul de zile de aprovizionare sau reîncărcări precoce pentru îngrijiri cronice, necontrolate, cum ar fi nonopioidul, medicamente pentru condițiile medicale subiacente, precum diabetul și hipertensiunea arterială,” spune Young. „Contactează-ți medicul sau  farmacistul  cât mai curând posibil”, recomandă Young. „Informațiile pe baza de rețetă sunt la dosar și sunt conștiente de alocațiile planului de asigurare pentru medicamente și consumabile care trebuie primite pe rețetă.” Apelează numărul gratuit de pe spatele cardului de asigurare de sănătate pentru detalii despre beneficii, spune ea. Profitați de livrarea prin comandă dacă vi se solicită să rămâneți acasă sau dacă luați măsuri de autoizolare. Dacă sunteți îngrijorat de costurile medicamentelor suplimentare și nu aveți acoperire adecvată, consultați pagina de resurse JDRF pentru ajutor cu costurile medicamentelor pentru diabet. JDRF este o organizaţie non-profit dedicată advocacy și cercetării diabetului de tip 1.

 

 1. Nu vă faceți griji în legătură cu medicamentul sau lanțul de aprovizionare cu insulină

Este posibil să vă întrebați dacă măsurile de încetinire a răspândirii coronavirusului din spatele COVID-19 vă vor afecta capacitatea de a vă primi medicamentele și consumabilele medicale la timp. La 30 aprilie, o pagină web JDRF privind diabetul de tip 1 și COVID-19 au declarat că organizația este în contact cu producătorii de furnizori de medicamente și diabet și, de asemenea, nu știe niciun fel de perturbări. “Fiecare producător important ne- a împărtășit că COVID-19 nu are un impact asupra capacităților lor actuale de fabricație și distribuție. Vom continua să monitorizăm situația și să actualizăm comunitatea T1D în cazul în care se schimbă ceva”, potrivit JDRF. Pagina conține link-uri către mai mulți producători importanți care spun că nu preconizează nicio deficiență de furnizare sau întreruperi. JDRF sfătuiește oamenii să verifice în continuare această pagină pentru cele mai noi informaţii.

 1. Unele medicamente luate fără prescripție pot afecta nivelul glucozei din sânge

JDRF avertizează că unele medicamente “luate după ureche” pentru tratarea simptomelor de gripă și gripă pot afecta nivelul glicemiei. Acestea includ:

 • Siropuri pentru tuse, cu excepția celor care sunt etichetate fără zahăr
 • Pastilele care conțin aceleași ingrediente ca siropurile și nu au carbohidrați
 • Decongestionante precum fenilefrină și pseudoefedrină
 • Aspirină în doze mari
 • Advil (ibuprofen), care poate crește efectul hipoglicemic al insulinei

Întrebați-vă medicul dacă nu sunteți sigur de efectele unui medicament luat fără reţetă.

 

 1. Fiţi vigileți la semnele de scădere a zahărului din sânge sau DKA, mai ales dacă aţi redus insulina sau alte medicamente

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și, în cazuri rare, diabet zaharat de tip 2, sunt vulnerabile la dezvoltarea unei afecțiuni potențial periculoase pentru viață, cunoscută sub numele de cetoacidoză diabetică (DKA), notează Araque. Când organismul nu are suficientă insulină pentru a transforma glucoza în energie, începe să descompună grăsimile pentru a fi folosite în calitate de combustibil. Rezultatul este o acumulare de acizi în fluxul sanguin cunoscut sub numele de cetone. „Sfătuim pacienții să își verifice cetonele acasă dacă se confruntă cu o hiperglicemie persistentă pentru a ne asigura că nu vor intra în DKA, indiferent dacă au simptome. Acest lucru se poate întâmpla la pacienții care ratează injecții, care au defecțiuni la pompe sau care au probleme cu accesul la insulină. Ei trebuie să meargă la spital, separat de orice simptom al COVID-19. Având în vedere modul în care pandemia COVID-19 a schimbat viața de zi cu zi și stresul crescut pentru multe persoane, poate fi necesar să vă verificați glicemia mai regulat, luați în considerare noile orientări lansate de JDRF – Dincolo de Alianța de tip 1. Întrebați-vă medicul despre frecvența potrivită pentru dumneavoastră.

 1. Mențineți un stil de viață sănătos prin prioritizarea dietei, exercițiilor fizice și somnului

Cu sălile de sport închise și multe activități sportive amânate, poate fi o provocare să rămâneți pe regimul sănătos pe care l-ați stabilit înainte de pandemie. „În experiența mea, unii pacienți devin sedentari atunci când stau acasă”, notează Araque. Dacă nu sunteți sub carantină sau nu vă recomandă altceva să stați acasă, mergeți la o plimbare în parc (menținând în același timp ghidul de distanțare socială). Dacă sunteți acasă, accesați un videoclip cu exerciții. De asemenea, asigurați-vă că vă aprovizionați cu alimente care vă ajută să consumați carbohidrați într-un mod sănătos, recomandă JDRF. De asemenea, continuați să gestionați stresul și să acordați prioritate somnului, alte două elemente esențiale pentru gestionarea glicemiei.

 

 1. Abordaţi-vă colegii cu diabet pentru sprijin

În orientările sale, JDRF – Beyond Type 1 Alliance, recomandă să se adreseze altor persoane care trăiesc cu diabet pentru susținere. „Niciunul dintre aceste comportamente nu este ușor și cu toții avem nevoie de sprijin”, scriu organizațiile în orientările lor.

Un studiu publicat în octombrie 2018 în Diabetes Care sugerează că persoanele cu diabet zaharat tip 2 care participă la programele de susținere de la egal la egal sunt capabile să gestioneze mai bine depresia și glicemia lor decât cei care nu o fac. Aceste rezultate pot reduce costurile generale ale asistenței medicale, spun cercetătorii.

Între timp, participarea la o comunitate online de diabet este asociată cu obiceiurile sporite de auto-îngrijire, notează un studiu publicat în iulie 2018 în Future Science OA. Aceste obiceiuri includ o dietă sănătoasă, exerciții fizice și respectarea regimului de medicamente. Există o mulțime de resurse online pentru a găsi asistență de la egal la egal, inclusiv grupuri de Facebook.

 1. Dacă apelați la medic, faceţi-o atât pentru COVID-19 cât și pentru diabet

Dacă sunteți bolnav, nu ezitați să vă adresați echipei de asistență medicală, în conformitate cu recomandările JDRF – Dincolo de Alianța de tip 1. „Când persoanele cu diabet sună la cabinetul medicului pentru sfaturi, ar trebui să fie pregătite să raporteze valorile glicemiei, dozele de medicamente luate sau ratate, gravitatea simptomelor respiratorii, greața sau vărsăturile și cât de mult sunt capabili să mănânce sau să bea,” spune Julie Adkison, farmacistă și educatoare de diabet certificată, din Houston, care conduce blogul My Diabetes Village. “Fiți conștienți de semnele și simptomele DKA, astfel încât să știți când trebuie să verificați cetone și să solicitați îngrijire imediat, dacă este nevoie.” Și nu vă fie teamă să vă prezentați îngrijorările medicului. „Acesta este momentul pentru a pune întrebări și pentru a apela furnizorul. Este mai bine să-i ceri decât să întârzie îngrijirea.” spune Araque.

 

Sursa: https://www.everydayhealth.com/diabetes/care-tips-during-the-coronavirus-pandemic/